Politika poslovanja in
varstva osebnih podatkov

POLITIKA PIŠKOTKOV NA SMONCA.SI

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov in so namenjena shranjevanju internetnih nastavitev. Namen piškotkov je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu do spletnega mesta.  To omogoča spletnim mestom, da prepoznajo ali jih je uporabnik že predhodno obiskal in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporablja posamezen uporabnik, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik za shranjevanje piškotkov po želji omeji ali pa popolnoma onemogoči.Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno. Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika.Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.
Obvezni piškotki 
Ti piškotki so vedno omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov spletne strani ne delujejo pravilno. V skladu s tem posebej ne vprašamo za dovoljenje za uporabo teh piškotkov.Torej piškotki, ki si vas zapomnijo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico, prehod na zaključek nakupa itd. Obvezni so, saj med drugim zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.
Funkcionalni in analitični piškotki

Funkcionalni piškotki so piškotki, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo na spletnih straneh, dovoljenje za uporabo teh piškotkov pa se pridobi z uporabo oz. strinjanjem. Analitični piškotki  nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani, zagotavljanje bolj personalizirane izkušnje na naši spletni strani in za shranjevanje vaših odločitev ob uporabi naše spletne strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji. Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih.
Upravljanje in brisanje piškotkov
Nekateri uporabniki piškotkov ne želijo uporabljati, zato večina spletnih brskalnikov omogoča upravljanje s piškotki, kot ustreza posameznemu uporabniku.Da bi si zagotovili natančnejši nadzor nad lastno zasebnostjo v nekaterih brskalnikih pravila za upravljanje s piškotki lahko nastavite ločeno za vsako posamezno spletno mesto. Tako lahko piškotke z nepoznanih spletnih mest blokirate, omogočite pa delovanje piškotkom s spletnih strani, ki jim zaupate.  Pri tem vas moramo opozoriti, da stran deluje optimalno le, če so piškotki v vašem brskalniku oz. na naših spletnih straneh omogočeni. Čeprav boste piškotke onemogočili, to ne bo vplivalo na nujne piškotke, ki se bodo kljub vaši odločitvi skladno z Zakonom o elektronskih komunikacijah Republike Slovenije (ZEKom-1) še naprej nalagali.
Katere piškotke vsebuje spletno mesto smonca.si? 
Smonca.si s pomočjo piškotkov zagotavlja boljše ter uporabniku bolj prijazno in osebno prilagojeno delovanje in prikazovanje spletnega mesta, obenem pa mu piškotki pomagajo pri analizi uporabnikov, beleženju obiska (statistični nameni) ter za bolj učinkovito oglaševanje. Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih mestih, ne zbirajo podatkov,  s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.  Podatki se uporabljajo samo za namene analize podjetja David Benedičič, s.p., Videm 7h, Dol pri Ljubljani.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.Naše spletne strani in aplikacije uporabljajo naslednje piškotke:Neinvazivni piškotki, nujni za delovanje spletne strani :– wp-settings – wp-settings-time – wordpress_logged_in – wordpress_sec_ _icl_current_admin_language_ _icl_current_language _wcml_dashboard_currency – tk_ai – woocommerce_cart_hash – woocommerce_items_in_cart – wordpress_test_cookie – wp_woocommerce_session_Invazivni piškotki, ki se uporabijo po privolitvi:– Google AnalyticsZavezujemo se, da lastnih piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Piškotke lahko izbrišete ali onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo spodaj.  V primeru, da boste onemogočili piškotke, vam nekatere spletne strani morda ne bodo delovale pravilno.
VIRPIŠKOTEKOPIS PIŠKOTKAPOTEK
WordPress
wp-settings-4
WordPress nastavi nekaj wp-settings-[UID] piškotkov. Številka na koncu je uporabnikova identifikacijska številka, ki se nahaja v users tabeli baze podatkov. Piškotek se uporablja za prilagoditev pogleda skrbniškega vmesnika in izgleda spletne strani.Po 1. letu
WordPresswp-settings-time-4WordPress nastavi nekaj wp-settings-[UID] piškotkov. Številka na koncu je uporabnikova identifikacijska številka, ki se nahaja v users tabeli baze podatkov. Piškotek se uporablja za prilagoditev pogleda skrbniškega vmesnika in izgleda spletne strani.Po 1. letu
WordPresswordpress_logged_in_ 752613e65c1b85a4e66cd284fb844e27Po končani seji brskanja.
WordPresswordpress_sec_ 752613e65c1b85a4e66cd284fb844e27Po končani seji brskanja.
WordPresswordpress_test_cookiePiškotek preveri ali so piškotki omogočeni ali ne.Po končani seji brskanja.
WordPresswp_woocommerce_session_ 752613e65c1b85a4e66cd284fb844e27Piškotek uporablja unikatno kodo za vsakega kupca, s čimer si trgovina pomaga, da najde podatke o izdelkih kupca. Piškotke se izbriše po dveh dneh.Po 2 dneh.
WordPresswoocommerce_cart_hashPiškotek hrani podatke o košarici in omogoča spremljanje sprememb v košarici, Piškotek se izbriše, ko zaprete brskalnik.Po končani seji brskanja.
WordPresswoocommerce_items_in_cartPiškotek hrani podatke o košarici in omogoča spremljanje sprememb v košarici, Piškotek se izbriše, ko zaprete brskalnik.Po končani seji brskanja.
WordPress_icl_current_admin_language_ d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
Ta piškotek si zapomni jezik.
Po 1.dnevu.
WordPress_icl_current_languageWPML-Shrani jezikovno vrednost spletnega mesta.Po 1.dnevu.
WordPress_wcml_dashboard_currencyPiškotek se zapomni valuto, ki jo je določil kupec. Po 1.dnevu.
WordPresstk_aiShranjuje naključno ustvarjene anonimne ID-je. To se uporablja samo v admin območju in se uporablja za splošno analitiko Po končani seji brskanja.
Google Analytic _gaUporablja se za sledenje interakcijam uporabnikov s spletno stranjo.2 leti.
Google Analytics
 _gid
Registrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno stranOmejeni določljivi podatki se lahko zbirajo.
Upravljalec piškotkov: Šmonca