Naša zgodba

Zakaj Šmonca?

Zdi se kot čarovnija,
a pica napolitana je pečena v vsega eni minuti

Testo mora vzhajati na sobni temperaturi najmanj 24 ur, lahko pa tudi mnogo dlje, 48 ur. »Če testo ne vzhaja dovolj dolgo, vam bo pica obležala v trebuhu, ker bo proces vzhajanja še naprej potekal. Zato imate po nekaterih picah občutek napihnjenosti in hude žeje.

Za pico napolitano sta značilna tanka sredica in debel, napihnjen rob.
Hiter čas pečenja poskrbi za še eno razliko med pravo neapeljsko pico in, recimo, izpeljankami – nikoli prepečeno mocarelo. Če je bila pica v peči predolgo oziroma je bila temperatura peči prenizka, se bo sir zapekel, kar ga naredi neokusnega.

Glavni picopek in lastnik Picerije Šmonca:
David Benedičič

Recept našega dela je preprost:

“ljubezen do ustvarjanja in priprave hrane je enako zadovoljnim strankam. Vabljeni, da se o temu tudi sami prepričate!”

Naša zgodba

Začetek nove zgodbe se je pričel z odprtjem Picerije Šmonca v vasi Podreča, le streljaj od turistično obleganega Zbiljskega jezera.

Navdih za naziv smo dobili v vzdevku znanega slovenskega pesnika in pisatelja Simona Jenka, ki je bil rojen v vasi Podreča.

Picerija Šmonca je znana po odličnih napolitanskih picah in rolcah, za katere uporabljamo samo najbolj kakovostne surovine, saj smo mnenja da mora biti kvaliteta vedno na prvemu mestu.

Kratka zgodovina

Več kot 300 let izpopolnjevanja okusov…

Pica je bila v 19. stoletju hrana revnih ljudi. Po ovinku preko ZDA se je razširila po vsem svetu.

K nastanku pice so bistveno vplivali Etruščani na severu in Grki na jugu Italije. Ti so na vročem kamnu poleg ognja pekli testo.

Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria Port’ Alba v Neaplju. 1889 je nastala prva dostavna služba za pice za kralja Umberta in soprogo Margerito.

Prve pice v Ljubljani in Sloveniji so prodajali v gostilni Kora-bar, prva prava picerija Parma pa je odprla vrata 1974.

Pokliči za naročilo: 040791015

TO TOP